top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
古天樂唔使分紅
黃秋生攞獎想出糧
古巨基被張智霖封前輩
鄧麗欣隔空賀男友生日
阿Sa恭喜惠英紅得獎
毛舜筠被指逆齡十歲
Jessica自爆被設局求婚
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2019 4月16日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

古巨基被張智霖封前輩



張智霖與古巨基差不多時間出道

    古巨基被張智霖封前輩

    古巨基巡唱香港站前晚至最後一場,與嘉賓張智霖一齊合唱《現代愛情故事》。

    前晚身為嘉賓的張智霖(Chilam)少見地着大紅花綠綠西裝上台,連基仔都驚訝:“嘩,你着到咁靚仔呀你!”Chilam說自己一向都是黑白灰,只是為了襯基仔:“據說要開心、要繽紛,結果破例揀咗件花綠綠的。”Chilam又話:“我剛才聽你講嘢,才知原來你係我前輩喎,你仲早我一年入行。我由細聽你歌長大啦,前輩。”

    兩人合唱《現代愛情故事》之後,基仔就講:“以前印象中Chilam係一個廿四小時都咁靚仔的人,但這兩年同佢愈玩愈多,成日見面,開始更了解佢,就發覺佢唔只係一個靚仔咁簡單,而且係一個開心果,經常帶畀大家好多歡樂。”基仔還透露Chilam係一個好錫老婆的人:“我同佢有啲地方真係好似!我記得有一次Chilam來我家玩,工人姐姐攞咗雪糕出來,佢靜雞雞行去攞咗雪糕之後,就突然聽到阿靚好大聲好惡咁大叫:張智霖!你唔好食啦你!”Chilam聞言笑說:“係呀,你咪同我一樣,古巨基其實都係一個飢民!都係成日冇嘢食口架!” 之後基仔去換衫,Chilam就唱了《歲月如歌》作結。

    因為係最後一場,完場後觀眾不肯離開,不停大叫“安哥”,結果罰錢都要繼續唱下去。基仔再次出來任歌迷點唱,最終唱到十二點才正式完結。

3上一篇  下一篇4