top top top
第D02版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
李玟勉勵參賽者追夢
陳潔儀推台灣首場個唱
蔡依林洩火辣戲水照
麥紫莉期待拍寫真
范冰冰在橫店“被求婚”
吳尊陪子女開學
藝人立場與人民幣
李蘊教女冇港味
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2019 8月28日 星期
 
3上一篇  
  放大 縮小 默认        

李蘊教女冇港味

高 梁

    李蘊教女冇港味

    有藝人北上搵“人仔”,有藝人南下為“教仔”。藝人李蘊跟內地金融才俊羅冠章結婚後,三年抱兩,定居廣州,亦經常返港工作。大賺港元之餘,並帶同兩子女接觸繁囂而七彩的生活環境,以免長期生活在溫室中。

    一般星爸星媽談起兒女,例必大讚識擺甫士、能歌善舞、能唱生日歌之類,“廣州媳婦”李蘊教導子女“唔同港人咁品”:“大女性格樂觀同貪玩,又唔怕醜,超級熱情。但佢被人蝦時,唔會駁嘴和還手。因為我教佢被人蝦時一定唔可以還手,不過就要同老師或者爸爸、媽媽講,要識得保護自己。”這位香港星媽,教女是否已失港味?你話呢。

    丈夫工作基地在廣州,李蘊為女兒在廣州報讀幼兒院:“香港讀書壓力大,我現在居住廣州,心情輕鬆啲。自然唔會迫自己做怪獸家長,因為唔驚女兒會比別人輸蝕。”

    日前,李蘊返港出席親子活動,孭住大背嚢、推住BB車;李蘊媽媽抱住孫仔、手拖孫女,一行四人浩浩蕩蕩到場。育兒講座之後,十一個月大囝囝午睡,三歲囡囡見到周邊的花草樹木,開心得蹦蹦跳,母女大玩捉迷藏。

    全職媽媽李蘊分享育兒心得:“初初好緊張,現在好放手。佢哋跌倒,我當然會心痛,但我會要佢哋自己起身,因為呢個係佢哋必經階段,我主張佢哋玩多啲。”居然没有安排上興趣班,決定不在香港上學。

    李蘊透露現時每月約返港一次,或工作或叙舊,閒時跟好姊妹鄧紫棋、何超蓮保持電話聯絡。姐妹們有否羨慕她的幸福生活?李蘊笑説:“遲早到佢哋啦。”

    高  梁

3上一篇