top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
余香凝傳雙喜臨門
林師傑渴望成為人父
林嘉欣言傳身教囡囡食素
杏兒隔空為大仔慶生
康華想收利市買樓
馬天佑重唱關心妍舊曲
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2020 10月14日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

林師傑渴望成為人父



林師傑離開無線當獨立音樂人

    林師傑渴望成為人父

    藝人林師傑日前接受香港開電視主播馬梓軒專訪,分享轉型為獨立音樂人的苦與樂,更坦言渴望成為人父:“我好想生個女呀!想咗幾年啦!之前新聞傳過兩次太太歐陽巧瑩懷孕,但仲未生到,哈哈!其實一直有計劃造人,計劃從來冇停過。不過現時工作上樣樣都要一腳踢,的確少咗時間陪太太。”

    林師傑宣佈回復自由身,早前推出新歌《尊悲不分》。他表示這首歌在五年前已寫好,用以記錄自己的心情和無力感,但當時未有機會推出。他說:“當時我有將首歌畀舊公司聽,但原來我要起碼寫兩百首歌,才可能被揀中一首!好多人問我點解要堅持做音樂,對我來說其實好簡單,因為我冇得揀,呢樣係我生計!呢首歌正係表達自己心情,話畀大家知,我當時心情有幾咁沉重。”

    縱使在舊公司期間有沮喪的時候,但林師傑亦有不少開心難忘的回憶,他笑言:“我結婚當日係擺咗六圍酒,全部都係幕前幕後同事。我本身係一個半紅不黑藝人,亦唔係做咗好勁的項目令大家畀面出席,我相信大家真係喜歡我。”

3上一篇  下一篇4