top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
陳詩欣曾中伏離罩
戴祖儀舉辦藝術展
蘇皓兒從核心開始護膚
曾偉明揭當年過檔亞視原委
李克勤新歌對應疫下常態
余香凝飲喜酒爛醉撞牆
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2020 10月17日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

曾偉明揭當年過檔亞視原委



曾偉明是亞視資深藝人

    曾偉明揭當年過檔亞視原委

    資深藝人曾偉明日前亮相香港開電視節目,與主持人苑瓊丹一齊回憶昔日在亞視的經歷。曾偉明自認“惡形惡相”,多年來未試過拍感情戲:“咁多年未試過有女伴的角色,都係叫我拍打戲多,所以老婆唔會怕我戲假情真。當年我經常要拍打戲,試過連續兩年都在八廠(拍動作場面)度日,拍的都係賣埠、冇得翻睇。加上拍古裝劇花時間,最長試過拍足七日都係計一個騷,簡直係唔抵。我呢十三年係廉價出讓青春。”

    曾偉明表示自己誤打誤撞入行,當年合約將完結時,亞視靠誠意打動曾偉明,令他答應過檔:“當年我同發仔(周潤發)去新加坡做舞台劇,我話返來才簽新約啦,點知公司拋出份合約叫簽啦,你唔簽去得邊啊!仲好闊佬咁加五十蚊人工,我就點都唔簽住!期間亞視高層專登飛去新加坡搵我傾,人工加三倍即時畀訂金,返到香港仲約你食飯簽約,第一次感受大明星待遇。”

    現時曾偉明處於半退休狀態,出任村長幫助居民,閒時釣魚打發時間,兒子亦好乖:“他明白我返工辛苦,我未讀過大學,他要幫我完成心願。太太是我的初戀,幾十年來都未與她講過我愛你,因為我在戲行,明白越唔講的越真實。呢次透過節目被迫示愛,苑仔真係大整蠱!”

3上一篇  下一篇4