top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
郭柏妍排練周身傷
黎國輝向陳自瑤道歉
黃心穎孤伶伶過生日
陳靜心急結婚徵男友
歐信希期待開演唱會
林奕匡備戰澳洲馬拉松
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2021 1月25日 星期
 
3上一篇  
  放大 縮小 默认        

林奕匡備戰澳洲馬拉松



林奕匡疫情下堅持跑步訓練

    林奕匡備戰澳洲馬拉松

    林奕匡昨日出席新城電台直播活動,與香港長跑好手陳家豪分享傷健共融的重要性。又透露準備到澳洲參加馬拉松:“呢個計劃本來係舊年的,但疫情關係延到今年七、八月。”

    林奕匡透露平日有跑步習慣,也有跟陳家豪做體能及跑步訓練:“家豪會放慢腳步同我們練習,我平時跑五公里要廿幾分鐘,十公里就一個鐘多啲。不過近排慢咗,因為之前右手甩骹、健身室又關門,所以依家有時會落停車場跑步維持體能。”

    林奕匡在節目中分享了二○○八年由美國返港後迷路的趣事,表示幸得熱心市民給他五十元搭的士返屋企。他笑說:“當時返咗香港一、兩個禮拜,同太太一齊搭巴士,我瞓着覺,冇發現佢拍我叫落車,到瞓醒至發覺銀包、電話放晒佢度。有乘客話我知佢已落車,當時我完全唔識路,唔知自己在哪裡,好徬徨!好彩有個市民畀咗五十蚊我,讓我可以搭的士返屋企,呢個恩我會記一世。”

3上一篇