top top top
第B10版:食經 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
雙鑽海鮮嚐 濃濃西班牙風情
盛世咖啡廳 氹區街坊好飯堂
源味坊 街坊小菜好滋味
氣泡飲品氣泡何處來
論酒樓旺淡季
澳人食住遊將推
興利小菜
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2021 4月11日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

盛世咖啡廳 氹區街坊好飯堂

穎 兒


燒羊架酥而不羶,香草醃得入味, 外面的杏仁脆片加分。


燒銀鱈魚用日式做法,一 減肥濃口感。


豆腐外脆內滑 ,鮑汁濃淡調得 啱啱好,師傅好 手勢。


酸菜魚用玻璃瓷碗上 檯,成道菜從口感到觀 感都更上檔次。

    盛世咖啡廳 氹區街坊好飯堂

    港澳很多人一日三餐,最喜歡去茶餐廳醫肚。人人掛在嘴邊的茶記,食物要夠地道、夠大件抵食,更要總有一間在左近!

    前身係格蘭酒店的盛世酒店,位處氹仔舊城區入口的大迴旋處,大堂十分闊落,酒店的咖啡廳就在三樓。自從經營方式轉變後,漸漸建立口碑,除咗搞掂酒店住客早晚餐,更成為附近街坊的口碑飯堂。

    搭電梯上到三樓,望左邊就係咖啡廳的半開放式水吧及廚房,第一印象乾淨企理,食得安心!餐牌上出品並唔算多,但茶記該有的粥粉麵飯、絲襪奶茶、炆雞翅、小菜諸如此類都唔缺少。同行的朋友就講我知,餐廳每季都會換上新餐單,唔使擔心會食到悶;佢兩公婆三朝兩日就過來打躉,加上係酒店餐街坊價,乾脆懶得在家開爐了。

    當日我哋點咗燒羊架、焗生蠔、燒汁銀鱈魚、鮑汁豆腐,我真係想唔到在咖啡廳都可以食到咁有酒店西餐廳水準的出品。焗生蠔、燒羊架固然係西餐師傅拿手好戲,銀鱈魚配燒汁、櫻花薑清口,顯見師傅係花了心思。鮑汁豆腐好嫩滑,清淡中不失鮮美。

    不過,最令人驚喜的,係一道該店師傅改良版的酸菜魚。師傅用泰國酸泡菜代替內地版的酸泡菜絲,更清爽更脆口之餘,更能帶出魚的鮮味。另外,師傅又將坊間慣用的大湯盆改為闊口深碗,令份量不太嚇人,亦增添精致感,抵讚!

    穎  兒

3上一篇  下一篇4