top top top
第C01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
陳展鵬錫住老婆唔敢還手
陳婉婷打風濕身拍廣告
汪明荃街市“入貨”貼地氣
馬國明獲選高質麻甩男藝人
胡定欣愛運動偕父打網球
方媛做義工炮製愛心餐
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2021 10月14日 星期
 
下一篇4  
  放大 縮小 默认        

陳展鵬錫住老婆唔敢還手



陳展鵬與單文柔拍拖睇戲


兩公婆耍花槍


錢嘉樂邀得劉偉強、程小東出席首映禮。


一眾龍虎武師撐場


錢嘉樂一家四口亮相

    單文柔自爆家中比武

    陳展鵬錫住老婆唔敢還手

    記錄一眾龍虎武師為香港電影作出貢獻的電影《龍虎武師》,前晚八號風球下在香港舉行首映禮。香港動作特技演員工會會長錢嘉樂率多位龍虎武師到場支持,劉偉強、程小東等電影人也到場助陣,對影片大加讚賞。陳展鵬與太太單文柔亦拍拖來撐場。

    陳展鵬受訪時,笑言前晚能夠與老婆單文柔拍拖來看《龍虎武師》首映場,都係多得上天安排。展鵬稱:“如果唔係打風掛八號風球,我都冇呢個機會。因為我正趕拍的《童時愛上你》和《隱形戰隊》兩部新劇,打風取消了拍攝通告,等於放了一晚假,可以同老婆拍拖睇戲。(覺得《龍虎武師》這電影如何?)《龍虎武師》給我感覺好有意義,因為佢哋代表香港的拚搏精神,我平日都有拍動作戲,但同佢哋比,我只是花拳繡腿!”

    單文柔與老公陳展鵬前晚現場擺出對打的甫士讓大家拍照,問她老公平日經常拍動作戲,可擔心他會受傷?單文柔表示:“唔擔心,佢身手好好,我哋喺屋企間中都會切磋一下。(邊個打贏?)梗係我贏啦!”身旁的展鵬即笑說:“咁你哋知道我點解身手咁敏捷啦,因為識得避吖嘛,哈哈!其實,老婆都好體貼,我間中拍戲撞瘀或受傷返到屋企,佢都會立即幫我捽跌打藥油。(做了老竇,拍動作戲時會否較以前錫身?)好難嘅,如果你拍動作戲冇咁危險,變相就會冇咁好睇,但當然都要事先做足安全措施啦!”

    錢嘉樂前晚偕太太湯盈盈及兩個女兒一齊出席《龍虎武師》首映禮,嘉樂是該片的監製之一,但他笑言自己對票房數字沒有壓力,他表示:“真係很多謝導演和多位大哥肯出來幫我完成呢個夢,好難得咁人馬齊整!(少了成龍?)佢有親自拍短片來支持我哋,卻因涉及好複雜的肖像權問題,最後只好忍痛剪走了。”嘉樂坦言前晚首映禮真係好開心,因為可邀請到程小東出席,他花上近一小時通電話,才成功邀請到對方捧場。

下一篇4