top top top
第C01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
周秀娜健康冇問題願增磅
宋宛穎多謝關之琳鼓勵
陸永C君談靈異經歷
雷深如全裸谷處女演唱會
林夏薇及時治視網膜退化
梁詠琪新碟帶你漫遊香港
袁和平嘆武打片後繼無人
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2021 10月29日 星期
 
3上一篇  
  放大 縮小 默认        

袁和平嘆武打片後繼無人



袁和平嫌教學工作太困身

    袁和平嘆武打片後繼無人

    袁和平(八爺)昨日和導演蕭惠雄,應邀到浸會大學出席“殿堂級動作導演袁和平大師班”講座,吸引近三百名學生出席。八爺分享拍動作電影方面的心得,解構其動作設計美學的精髓。從影多年,八爺稱還是首次出席講座。會否趁機發掘新血?他說:“最好有,但我怕好難,而家啲學生邊識動作,以前都有人學功夫,所以而家多數喺內地或美國物色動作演員,因為佢哋鍾意功夫多啲。”

    八爺明言擔心後繼無人:“香港電影主角除咗動作和外型好之外,又要有觀眾緣,之前曾有人提議我開動作片學校,但我唔鍾意,因為做教學工作太困身,自己又唔得閒,如果用我個名開學校,自己都要盡責任去教,唔想只掛名,然後交畀人去教。”習武最好從小學起?八爺說:“唔一定,二、三十歲都可以學功夫。(現在的小朋友不能打?)我都冇打過人,都係畀人打,但以前師父比較嚴,教出來嘅人都弗啲,嚴師出高徒。”

3上一篇