top top top
第C01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
姚焯菲未識戀愛滋味
蘇皓兒與太陽娛樂仍有合約
譚俊彥唔認造勢爭視帝
黎諾懿為老婆執走佬袋
梁朝偉角逐奧斯卡配角獎
楊潮凱首次執導青春片
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2021 12月7日 星期
 
3上一篇  
  放大 縮小 默认        

楊潮凱首次執導青春片



楊潮凱實現執導電影心願

    楊潮凱首次執導青春片

    楊潮凱日前接受娛樂新聞台節目專訪,談到花了六年時間成為電影導演,楊潮凱感觸落淚:“多謝屋企人!由訓練班開始到拍第一套電影,條路真係好難行。爸爸媽媽好擔心我的生活問題,我又未必有好好的生活畀佢哋,我覺得自己有虧欠。好開心睇完首映之後,佢哋話好自豪有我呢個仔!”潮凱亦感激太太一直在身邊:“識咗太太好耐,成個過程佢都睇見,睇住我拍戲時候承受的痛苦。能夠得到團隊、家人及觀眾的支持和認同,好大感觸。”

    潮凱與另一導演兼同學吳詠珊合作拍攝一部青春片,他指原因是因為看過《那些年我們一起追的女孩》後甚有感受。他說:“世界各地都有青春片,點解好似香港冇?而且二○○三年係好值得香港人記住的一年,正正那一年爆發SARS,我好記得自己戴住口罩去會考,所以作為我的第一套戲,我好想記錄一下呢個時段。”

3上一篇